Complete zwangerschapscursus

Zijn jullie op zoek naar een zwangerschapscursus in Groningen die je op een nuchtere, ontspannen manier voorbereidt op bevalling en kraamtijd, en waarin ook aandacht is voor wat het betekent om ouders te worden? Lees dan zeker even verder.

Voorbereiden op de geboorte van jullie kindje kan op allerlei manieren. Sommige mensen lezen alles wat ze willen weten in boeken, anderen volgen een voorlichting bij de verloskundige. Steeds meer stellen kiezen voor een goede voorbereiding in de vorm van een cursus. Het aanbod is groot en er is voor ieder wat wils. Kies daarom iets wat bij jullie past.

Informatie * Houdingen * Massagetechnieken * Ademhaling * Communicatie en regie * Ontspanning * Mindset * Moederschap * Verbinden

Het unieke aan deze cursus is dat er drie bijeenkomsten zijn waar jullie samen naartoe komen (dit kan natuurlijk ook met je moeder, zus, goede vriendin, doula of iemand anders die bij jouw bevalling aanwezig zal zijn), en één bijeenkomst alleen voor de zwangeren.

Na het volgen van deze cursus:

 • Zien jullie de geboorte met vertrouwen tegemoet
 • Weten jullie hoe een geboorte verloopt en welke opties er zijn
 • Beschikken jullie over praktische tools
 • Hebben jullie samen een doordacht geboorteplan gemaakt

Hoe ziet de cursus eruit?

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van 2,5 uur op vrijdagavond bij mij in de studio (Rivierenhof 12, Groningen). Ik zorg voor koffie, thee en iets lekkers en er is alle ruimte voor vragen en het uitwisselen van ervaringen.

In de eerste les neem ik jullie mee in de wondere wereld van geboorte. Ik vertel jullie alles wat je moet weten over bevallen en leg de nadruk op het natuurlijke proces dat bevallen in essentie is. We staan stil bij de verschillende fases van een bevalling, de hormonen die een rol spelen en hoe je deze kunt beïnvloeden, het belang van rust, veiligheid en ontspanning.

De tweede les staat in het teken van praktische voorbereiding. Ik leg uit welke houdingen helpend kunnen zijn in de verschillende fases van de bevalling waarbij jullie oefenen met en zonder gebruik van een geboortebal (fitnessbal). De partner leert hoe hij/zij in de verschillende houdingen kan ondersteunen met behulp van massagetechnieken. Deze avond staan we ook stil bij de themas omgaan met (barings)pijn en het belang van (positieve) mindset.

Tijdens de derde bijeenkomst komen we alleen samen met de zwangeren. Tijdens deze avond staan we stil bij het thema moederschap. Wat betekent het voor jou om moeder te worden? Wat zijn je verwachtingen, angsten en onzekerheden? Moeder worden zorgt voor een transitie in je leven en heeft invloed op alle andere aspecten ervan: relatie, werk, sociale contacten, maar ook hoe jij jezelf ziet. Het is de moeite waard om hier al tijdens je zwangerschap bij stil te staan. De bevalling markeert de transitie naar het moederschap en we gaan deze avond ook dieper in op jouw wensen rondom de geboorte. Hoe zou je het liefste willen bevallen en waar zie je nog belemmeringen? Na de bevalling begint het pas echt. Het vierde trimester wordt nog wel eens vergeten maar is minstens zo belangrijk. We gaan in op fysiek, mentaal en emotioneel herstel na de bevalling. Goed voor je baby zorgen doe je als moeder vanzelf, maar goed voor jezelf zorgen is vaak een grote uitdaging in deze fase.

In de afsluitende, vierde les gaan we dieper in op het belang van regie tijdens de bevalling. Jullie krijgen handvaten om te communiceren met zorgverleners en we bespreken hoe het is als alles anders loopt dan je had verwacht of gehoopt. Daarnaast gaan jullie samen aan de slag met het geboorte- en kraamplan. Dit mag helemaal op je eigen manier. Het gaat erom dat je van elkaar weet wat je belangrijk vindt, hoe je de rust en veiligheid tijdens de geboorte gaat bewaken en hoe jullie de eerste weken na de geboorte voor je zien.

Inclusief:

 • 4 lessen van 2,5 uur inclusief koffie/thee en iets lekkers
 • Tijdens de lessen alle ruimte om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen
 • Groepsapp (niet verplicht)
 • Naslagwerk met de belangrijkste informatie, praktische tips, affirmaties, foto’s van mogelijke bevalhoudingen en massagetechnieken, etc.
 • Na elke les een audiobestand met een ontspanningsoefening

Bijdrage: 375 euro per stel

Cursusdata 2022:

Ik raad je aan om de cursus te volgen als je bij de start minstens 24 weken zwanger bent.

Vrijdagavond 19:00 – 21:30 uur:

 • 18 maart, 1 april, 8 april (zonder partner), 22 april 2022
 • 20 mei, 3 juni, 10 juni (zonder partner), 24 juni 2022

Wil je verzekerd zijn van een plek in de groep van jouw keuze? Je kunt je hieronder direct aanmelden:

Je kunt de cursus ook alleen volgen of bijv. samen met je moeder, vader, zus, een goede vriendin of doula
De bijeenkomsten zijn op vrijdagavond van 19:00 tot 21:30 uur aan de Rivierenhof 12 in Groningen